Hyperhidrosis, overmatig zweten van de oksels.  Herkent u de sociale belemmeringen?

Velen van ons ervaren beperkingen in hun dagelijks functioneren door overmatig okselzweten. Het geeft psychische onzekerheid èn sociale belemmeringen. Okselzweten kan sociaal onwenselijk zijn. Door de hoeveelheid transpiratie is het wisselen van kleding meerdere malen per dag noodzakelijk en is er voordurend die onzekerheid over het verspreiden van zweetgeur.  Sommige patienten dragen zelfs okselpads, of nemen kleding mee, om te kunnen wisselen. Een belangrijk verschil met andere behandelingen voor okselzweet is dat de miraDry behandeling  ook de zweetgeur zal verminderen en een blijvende oplossing is, het is geen operatie, welke veel eerder leidt tot compensatie zweten wat wil zeggen dat u meer gaat zweten op een andere plaats. De kans daarop bij de miraDry is uiterst klein.  De miraDry werkt dus blijvend tegen okselzweet én zweetgeur en dat is uniek! 

Met de Miradry wordt gemiddeld 83 % zweetvermindering gehaald. Dit kan na 1, maar soms ook  pas na 2 behandelingen het geval zijn. Om de kans zo groot mogelijk te laten zijn dat het met 1 behandeling wordt gehaald,  is het behandelprotocol in de loop van de tijd aangepast en geoptimaliseerd; zie onder bij miradrybehandeling in 5 stappen.

Nieuwe blijvende oplossing voor okselzweten, okselhaar én zweetgeur!

Checkt u meerdere keren per dag of u natte plekken in uw kleding heeft? Bent u terughoudend geworden om te juichen of zwaaien? Skinnocence biedt nu een blijvende oplossing voor het sociale probleem van overmatig okselzweten; de miraDry. Aleida Dijkstra haalde deze nieuwe techniek vanuit Amerika naar Europa. Als een van de eerste medisch specialisten begon zij 5 jaar geleden met de miraDry in Nederland en heeft zij inmiddels 2018 meer dan 500 behandelingen gedaan!

De miraDry is een eenvoudige, veilige en weinig ingrijpende behandeling. Er komt namelijk geen operatie aan te pas; de miraDry biedt daarnaast een blijvende oplossing voor iedereen die last heeft van overmatige transpiratie van de oksels. Tot voor kort kon men alleen in de VS terecht, sinds begin 2014 is deze methode ook in Nederland beschikbaar. Bij de miraDry methode worden de zweetklieren uitgeschakeld door middel van magnetrongolven. Een veilige en niet ingrijpende techniek waarmee men snel en zonder grote ingreep en zonder littekens wordt verlost van het overmatige zweten. Qua veiligheid en effectiviteit scoort de miraDry hoog, in de Verenigde Staten werd daarom een FDA keurmerk afgegeven.

miraDry behandeling in 5 stappen:

Dermatoloog Aleida Dijkstra heeft sinds 2013 ervaring met de miraDry behandeling. Het behandelprotocol is in deze vijf jaar aangepast en verbeterd, omdat blijkt dat de behandeling minder pijnlijk is wanneer de oksels met een sterke verdovende crème worden voorverdoofd. Dit neemt ca 30 minuten in beslag. U komt iets eerder in de praktijk, waarbij deze crème kan inwerken. Aanvankelijk werd gewerkt met stand 3 en 4, inmiddels wordt iedereen op stand 5 (de hoogste stand van de Miradry, behandeld, omdat blijkt dat een groter percentage mensen een goed resultaat bereikt met 1 behandeling, ipv 2. De koelingsperiode van het handstuk is tevens aangepast, zodat ook hoger gelegen zweetkliertjes in de huid (die relatief veel koeling krijgen doordat het handstuk  van bovenaf koelt en daarmee moeilijker verdwijnen), voldoende verhit worden. Dit maakt de resultaten beter. De procedure is als volgt:

1.  Verdoven oksels met lidocaine/tetracainezalf.

2.  Tatoeage:

De behandeling begint met het aanbrengen van tijdelijke tatoeage (middels een plakplaatje) in de oksels, zo weten we precies waar we moeten verdoven en waar  het handstuk moet worden geplaatst. Op het plaatje hierboven is die tatoeage te zien in de vorm van het raster, zodat weten we precies waar we moeten behandelen.

3.  Verdoving met extra vocht (tumescent):

Doordat de huid met zalf is voorverdoofd, worden de prikjes veel minder gevoeld. Het verdoven vormt een belangrijk onderdeel van de behandeling, hier wordt veel aandacht aan besteed, immers: comfort voor de patiënt en veiligheid staat voorop! Na vele miraDry behandelingen is de verdovingstechniek aangepast:  Verdoving vindt plaats met een mesotherapie adapter ( een ronde adapter met een serie fijne naaldjes, waarbij een groot deel van de huid tegelijkertijd wordt verdoofd, en daarnaast wordt met de  zogenaamde tumescent techniek gewerkt, waarbij een grotere hoeveelheid vocht  (NaCL) in de okselhuid wordt gebracht.  Dit geeft een hogere veiligheid, want gevoelige delen (zoals de spieren, de zenuwen, lymfevaten) worden meer beschermd tegen de hitte.

4. Behandeling:

Nadat de huid verdoofd is kunnen we starten met de miraDry behandeling.  Het handstuk wordt op de oksel gezet, en de okselhuid wordt eerst vacuum gezogen, vervolgens geeft de miraDry nauwkeurig gecontroleerde elektromagnetische energie af aan de oksels. Door de energie ontstaat warmte waardoor thermolyse van de zweetklieren plaats vindt. Hierdoor worden deze zweetklieren met hoge precisie en een blijvend resultaat geëlimineerd. Tegelijkertijd wordt de bovenliggende huid tegen oververhitting beschermd door middel van een continu werkende koeling en dient het onderhuidse vet als isolatie. Omdat de oksel goed is verdoofd, is de de miraDry behandeling zelf pijnloos.

5. Nazorg:

Na de behandeling wordt de oksel schoongemaakt en gekoeld met icepacks.  Tevens zult U haar persoonlijke kaartje geven met haar mobiele nummer en emailadres, zodat u na de behandeling  indien nodig direct contact met de arts kunt hebben. U krijgt een onstekingsremmende zalf mee, voor de eerste week na de behandeling. Goed koelen , de eerste dag van behandeling is belangrijk, en vermindert de last en zwellling nadien.

Blijvende vermindering van okselzweet

Omdat de zweetklieren na de miraDry behandeling voorgoed verdwijnen is het resultaat blijvend: een permanente oplossing voor de behandeling van okselzweet! De dag na de behandeling, merkt de patient al dat hij al veel minder transpireert!  De bijwerkingen van de miraDry zijn draaglijk  te noemen. Wat u kunt verwachten is  rode en blauwe plekken, de eerste week na de behandeling, zwelling en een doof gevoel in de huid van de oksel en soms een deel van de arm. De bloeduitsorting is vaak na 3-5 dagen weg. De zwelling neemt af na enkele dagen, kan wel fors zijn, waarbij een deel van de arm of soms ook borst kan opzwellen. Dit is niet ernstig, maar lastig. Langere tijd zal de oksel nog hobbelig aanvoelig en  bobbels tonen, dit kan soms wel enkele weken aanhouden.  Maar branderigheid en last duurt in de regel  maar enkele dagen. Het dove gevoel komt bij 25% van de mensen voor, maar is altijd tijdelijk. Wij adviseren u zonodig de eerste dagen paracetamol en of ibuprofen te nemen en in elk geval de eerste dag goed te koelen Meestal neemt het zweten substantieel af na 1 miraDry behandeling.  In sommige gevallen is een tweede miraDry behandeling nodig voor het beste resultaat. De behandeling duurt 1,5-2 uren, (afhankelijk van de grootte van de oksels. We adviseren de week na de behandeling wat rustiger aan te doen met sporten,  De eerste week geen deodorant op de huid te gebruiken, (mag wel op kleding) , schuren van oksels moet worden vermeden, werkzaamheden kunnen  na de behandeling wel doorgaan. U kunt in principe autorijden,  maar mocht de arm wat doof aanvoelen  na de behandeling, raden wij aan te wachten in de praktijk tot dit weer hersteld is. U kunt uiteraard een chauffeur/partner, vriend of vriendin laten rijden.

Klinische studie

Miramar Labs, de ontwikkelaar van de miraDry behandeling, heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de werking van miraDry. In een klinische studie hebben patiënten direct na de behandeling een gemiddelde vermindering van 82% van het zweet in de oksels. Bij realself.com wordt zelf een tevredenheid gemeld van maar liefst 89%! Intussen zijn er wereldwijd meer dan 100.000 patiënten behandeld. Aleida heeft sinds de introductie in 2013 al meer dan 500 patiënten behandeld en beschikt over een ruime ervaring!

Voordelen van de miraDry behandeling:

 • Blijvende reductie van okselzweet
 • Geen operatie, maar een veilige behandeling, zeker door de tumescent techniek met extra vocht.
 • De patiënt ervaart weinig bijwerkingen en kan zijn of haar dagelijkse bezigheden over het algemeen weer snel hervatten
 • FDA erkend en CE keurmerk
 • Hoge patiënttevredenheid
 • Na diverse klinische onderzoeken onder totaal meer dan 20.000 patiënten is overtuigend gebleken dat deze zeer tevreden zijn over de doeltreffendheid, blijvende resultaten en veiligheid van de miraDry behandeling.

In de pers:

 • Artikel op Beautyjournaal

​Journaliste Monique van Beautyjournaal.nl was op bezoek in de praktijk van Skinnocence en doet verslag van de miraDry behandeling.

 • Aleida Dijkstra bij radio 6FM

Op vrijdag 2 mei 2014 was dr. Aleida Dijkstra uitgenodigd voor een interview in de studio van radio 6FM om te praten over hyperhidrose en de miraDry. Beluister het fragment hier nog eens terug.

Veel gestelde vragen

 • Waar bestaat de behandeling uit?

Het miraDry systeem geeft precies gedoseerde energie af aan de regio waar de okselzweetklieren zich bevinden, en elimineert de zweetklieren niet-invasief. Elk okselgebied wordt op de centimeter nauwkeurig  met meerdere plaatsingen met het miraDry handstuk behandeld. Voorafgaand aan de procedure wordt plaatselijke verdoving toegediend aan de oksels. Je bezoek aan de kliniek duurt meestal ongeveer 2 uren.

 • Welke resultaten kan ik verwachten?

De meeste patiënten melden een enorme vermindering van zweet; in een recent klinisch onderzoek was de gemiddelde zweetreductie 82%. Je zou direct na de behandeling een vermindering van zweet moeten merken. Ook de zweetgeur verdwijnt. Zoals bij elke medische procedure, kunnen de resultaten per persoon verschillen.

 • Is de behandeling veilig?

miraDry is goedgekeurd door de FDA, de Amerikaanse Food & Drug Authority. De selectieprocedure voor een FDA goedkeuring is heel streng. Alleen veilige behandelingen worden goedgekeurd.

 • Wat kan ik verwachten na de behandeling?

Aleida Dijkstra zal waarschijnlijk voor een paar dagen een pijnstiller zonder recept en het gebruik van ice packs aanbevelen. Meteen na de procedure zou je in staat moeten zijn om je normale activiteiten of werk weer op te pakken en normaal gesproken kun je binnen een aantal dagen weer beginnen met sporten. Wat plaatselijk ongemak en zwelling is normaal en verdwijnt binnen een paar weken. Sommige patiënten hebben kortdurend een veranderd gevoel in de huid van hun oksels of bovenarmen, wat geleidelijk verdwijnt. Soms treedt een strak, trekkend gevoel op, wat geleidelijk verdwijnt. Goed blijven strekken, en eventueel masseren kan hierbij helpen. Tijdelijk zullen bobbels zichtbaar zijn, die geleidelijk verdwijnen.

 • Heb ik de zweetklieren in mijn oksel niet nodig?

Je lichaam heeft meer dan 4 miljoen zweetklieren, waarvan er zich slechts ongeveer 2% in de oksels bevinden. Elimineren van deze 2% heeft geen effect op het vermogen van het lichaam om zichzelf te koelen.

 • Hoe wijkt de miraDry procedure af van andere behandelmogelijkheden?

Andere behandelmogelijkheden zijn erop gericht om de zweetklieren tijdelijk uit te schakelen, of impliceren chirurgie met de daarbij behorende risico’s. Alleen de  miraDry procedure biedt een blijvende oplossing met een niet-invasieve  behandeling.

 • Wat betekent niet-invasief?

Met niet-invasief bedoelen we dat er geen agressieve chemicaliën, gifstoffen of chirurgie gebruikt worden bij de behandeling. Hierdoor is er minimale tot geen hersteltijd nodig na de miraDry behandeling.

 • Is de miraDry procedure geschikt voor mij?

Als uitbraken van okselzweet, kleding met vlekken of het regelmatig aanbrengen van anti-transpirant je dagelijks leven belemmeren, kun je een goede kandidaat zijn voor de miraDry procedure. Praat met je arts om te ontdekken of de miraDry procedure geschikt is voor je.

 • Kan miraDry ook worden gebruikt voor andere delen van het lichaam, waar ik veel zweet?

De miraDry behandeling is alleen geschikt voor de oksels en kan helaas niet worden gebruikt voor het behandelen van andere lichaamsgebieden. Hyperhidrosis, ofwel overmatig zweten, is een groot sociaal probleem. Vaak hebben patiënten er alleen ter plaatse van de oksels last van, maar ook handen, voeten en gelaat kunnen aangedaan zijn. Vaak is het onbekend waardoor overmatig zweten wordt veroorzaakt. De klachten kunnen al ontstaan in de puberteit, enkele keren is het erfelijk.